alles over wtw filters

Via deze website trachten wij u voldoende informatie te verschaffen over wtw-filters en/of filtermaterialen voor uw HVAC  (heating, ventilation en airconditioning) installatie om uw binnenklimaat gezond te houden.

Mocht u toch nog vragen hebben, neem contact op met een van de adviseurs van wtw-filtershop.nl

WTW-filtershop.nl streeft naar een duurzame toekomst, wat inhoudt dat we voor HQ-filters.nl uitsluitend ISO gecertificeerd filtermateriaal aankopen en verwerken, nieuwe producten ontwikkelen of reeds ontwikkelde producten in ons assortiment opnemen.

Een mooi voorbeeld hiervan is het bioHoKu® filterframe,

Het eerste bioplastic filterframe! Met bio HoKu® zetten we nieuwe maatstaven! Het aandeel organische inhoud is meer dan 80%. Hier wordt gebruik gemaakt van PLA (polymelkzuur), dat gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen. Er wordt gebruik gemaakt van een gerecycled PLA zonder microplastic.

MILIEUVRIENDELIJK

Kunststoffen verkregen uit biomassa geven na gebruik in conventionele verwijdering slechts zoveel CO2 af als de planten tijdens hun groeifase uit de atmosfeer hebben opgenomen. Bio plastic is daardoor klimaatneutraal en heeft slechts een minimale impact op het milieu. Afhankelijk van het type kunststof wordt een CO2-besparing van 60% tot 80% gerealiseerd ten opzichte van conventionele, op aardolie gebaseerde kunststoffen.

Een juist ventilatiesysteem zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Om in uw leefomgeving een gezond klimaat te behouden  moeten wtw-filters periodiek vervangen worden met de juiste filters.

Dit zorgt voor verse lucht in uw leefomgeving en is bovendien gunstig voor uw energieverbruik! Hiermee behaald u een zo hoog mogelijk rendement en bespaard u kosten op het onderhoud. 

WTW-FILTERSHOP.NL  levert voor een groot aantal merken de originele wtw-filters.

Originele vervangingsfilters vormen een niet onbelangrijke kostenfactor, vergelijk daarom onze huismerk vervangingsfilters  HQ-FILTERS.NL  als goedkoop en hoogwaardig alternatief voor uw ventilatietoestel.

Wat doen WTW-Filters?

Voor een goed werkend WTW (WarmteTerugWin)systeem , zijn WTW-filters nodig. In  bijna iedere WTW-unit zitten twee filters, voor de lucht aanvoer en de lucht afvoer.

(soms zitten er meer dan twee filters in , maar het principe blijft gelijk).

Een ventilatiesysteem dat alleen lucht van buiten toevoert, heeft één filter dat de buitenlucht filtert voordat deze uw woning binnenkomt.

Een van de twee WTW-filters zorgt ervoor dat de lucht gefilterd wordt voor deze de woning binnenkomt. Afhankelijk van de filterklasse van deze WTW-filters worden roetdeeltjes, (fijn)stof, pollen, bacteriën, insecten en ook stank  tegengehouden. De andere WTW-filter filtert de lucht die je woning uitgaat. Deze filter heeft als voornaamste doel het beschermen van je ventilatie-unit tegen vuil dat uit je huis wordt geventileerd, waar door  je WTW-unit langer meegaat en er minder onderhoud nodig is.

De werking van een wtw-filter

Dit mag dan in theorie eenvoudig lijken, maar in de praktijk zijn het uiterst gecompliceerde producten. De filtervezels  moeten, zonder te veel weerstand te bieden, precies genoeg lucht doorlaten en op hetzelfde moment schadelijke deeltjes afvangen. 

Waar worden wtw-filters van gemaakt?

Wtw-filtershop.nl levert draadframefilters en filterhoezen die zijn gemaakt van hoogwaardige polyestervezels, die tijdens de productie aan een zijde wordt verwarmd. De vezels versmelten daarbij voor een deel, waardoor het filterrendement omhoog gaat. De opbouw zorgt er eveneens voor dat er binnen afzienbare tijd een stofcake in het filter ontstaat. Deze laag is gunstig voor het rendement.

In onze Z-line filters zit een filtermedia gemaakt van 100% synthetische materialen en bieden een zeer groot filteroppervlak.

De minipleat filter beschikt over een nog veel groter filteroppervlak . Deze luchtfilters kunnen dus meer stofdeeltjes opslaan waardoor u minder vaak de filters hoeft te vervangen.

Carbonfilters worden geïmpregneerd met zeer actieve koolstof dat filtert chemische verontreinigingen en geuren uit de lucht .

Bij draadframe zit het filterdoek om een gegalvaniseerd draad genaaid.

Z-line filters zijn voorzien van een geperforeerd watervast kartonnen- ,  kunststof-,  plastic-, Bio plastic-,   of  gegalvaniseerd metalen frame.

Wanneer moet je wtw-filters vervangen?

Voor uw gezondheid is het van belang om wtw-filters met regelmaat te vervangen.

Vervuilde filters zorgen voor meer weerstand, waardoor het systeem meer energie zal verbruiken.

Bij een nieuwbouwwoning adviseren wij om de wtw-filters na de eerste maand van in gebruik neming en dan  minimaal elke 2 maanden te vervangen. Dit vanwege het vele bouwstof wat nog in uw huis aanwezig is.

Normaal gesproken wordt geadviseerd om de wtw-filters minimaal 2 keer per jaar te vervangen.

Het verschilt per omgeving en dus ook per woning hoe snel de WTW filters vervuilen.

Wanneer de filters erg donker of zwart zijn moeten ze onmiddellijk vervangen worden.

Nadat u de filters een paar keer heeft vervangen, weet u zelf wanneer het nodig is.  

Door  tijdig de wtw-filters te vervangen, bespaar je op de onderhoudskosten voor het reinigen van de wtw-unit en lucht kanalen.

Kan je wtw-filters schoonmaken?

WTW-filters zijn luchtfilters, en kunnen niet uitgewassen worden.

Door sommige fabrikanten van wtw-units wordt in de handleiding aanbevolen om de wtw-filters te stofzuigen, bij harde filters zou dit met een zachte borstel kunnen,  bij zachtere filters is dit beslist af te raden omdat de structuur van het filtermedium stuk gaat, en daardoor minder effectief werkt. Bovendien zijn door zijn door het reinigen de bacteriën niet verwijderd. Deze zullen zich dus lustig blijven vermenigvuldigen en uiteindelijk in je binnenklimaat terecht komen.

Bacteriën en Schimmels 

Vervuilde wtw-filters zijn slecht voor uw gezondheid en het kost uw ventilatietoestel meer energie om de capaciteit van de luchtverversing op peil te houden. Gezondheidsproblemen ontstaan omdat bacteriën en schimmels gaan groeien in de wtw-filters en de luchtkanalen. Het is sowieso aan te raden om bij de tweemaandelijkse controle en/of filterwisseling gelijktijdig via de filterhouder openingen het systeem te desinfecteren met Protect spray.

Voor elke behoefte de juiste wtw-filters

Standaard zijn de meeste wtw-units uitgerust met filter klasse G3 ISO Coarse 50% of G4 ISO Coarse 60% ook wel een grof filter  genoemd.

Het standaardfilter kan worden gebruikt om de lucht aan zowel de inlaat- als de uitlaatzijde van alle ventilatiesystemen te reinigen. Het filter kan effectief deeltjes verwijderen die groter zijn dan 10 .m, inclusief zichtbaar stof.

Heb je gevoelige luchtwegen of ben allergisch?  Dan brengt een F7 ePM1 70% pollen- of fijnstoffilter letterlijk verlichting. Het pollenfilter minimaliseert de hoeveelheid stof en kleinere deeltjes zoals. stuifmeel in de frisse lucht in uw huis gestuurd.

De hq-powerfilter is een upgrade voor uw ventilatiesysteem.  Woont u in de buurt van drukke wegen, industrie of grote havens met vracht- of veerbootverkeer, dan is de hq-powerfilter iets waar u in geïnteresseerd zou moeten zijn.

Of een koolstoffilter (carbon) dat filtert chemische verontreinigingen en geuren uit de lucht van bijvoorbeeld open haarden, houtkachels en in omgevingen dichtbij industrie. Het filter is zeer effectief tegen stikstofoxiden (NOx) en zwaveldioxide (SO2).  Als u van ongewenste geuroverlast af wilt, kunt u ervoor kiezen om een ​​koolstoffilter in uw ventilatiesysteem te installeren. U kunt een koolstoffilter het hele jaar door gebruiken of gewoon tijdens het stoken.

Filternormen (deze zijn zowel voor ventilatie filters als voor filterdoek gelijk)

De filternorm : EN799:2012  is sinds 1 juli 2018 vervangen door de filternorm : ISO16890

Hierbij worden de filters in zogenaamde ePM-categorieën ondergebracht.

Deze classificatie geeft een nauwkeurige indicatie welke partikelgroottes uit de lucht worden gefilterd.

PM1 staat voor alle soorten fijnstof (‘Particulate Matter’) die kleiner zijn dan 1 micron (μ = een duizendste millimeter):

 • PM1: 1μ = 0.001 mm
 • PM2,5: 2.5μ = 0.0025 mm
 • PM10: 10μ = 0.01 mm

De ‘e’ voor PM1 staat voor ‘efficiency’ en geeft de efficiency aan van het luchtfilter bij het afvangen van PM1. 

Aan de hand van deze waarden splitst de norm filters nu op in vier groepen die verschillende stofdeeltjes filteren:

 • ISO Coarse < 50% (zand, pluizen, haar)
 • ISO ePM10 ≥ 50% (pollen, steenstof)
 • ISO ePM2,5 ≥ 50% (schimmelsporen, tonerstof)
 • ISO ePM2,5 koolstoffilter (carbon) filtert chemische verontreinigingen en geuren uit de lucht van bijvoorbeeld open haarden, houtkachels en in omgevingen dichtbij industrie. Het filter is zeer effectief tegen stikstofoxiden (NOx) en zwaveldioxide (SO2).
 • ISO ePM1 (verbrandingsdeeltjes, nanodeeltjes, virussen)
 • De oude norm EN779:2012 en de bijbehorende filterklasse G3-G4-M5-F6 enz. dienen als referentie naar de nieuwe norm ISO16890.

Filters vervangen

Voor een goede werking van  luchtfilters dienen de filters op de juiste wijze geplaatst te worden, alle lucht filters hebben een aanzuig- en een schone luchtzijde

Bij draadframe filters en filterhoezen is de aanzuigzijde pluizig en de schone luchtzijde glad, de schone luchtzijde is ook vaak voorzien van een opdruk en moet naar het hart van het toestel geplaatst worden.  PPI matten zoals in de eerste wtw-units zitten, hebben geen verschil en kunnen aan beide zijde lucht aanzuigen.

Bij cassette- of paneel filters staat er een pijl op voor de luchtrichting, deze pijl moet naar het hart van het toestel wijzen.

Lees voor het vervangen van de filters uw handleiding, of vraag informatie bij onze supportdesk.

Bij de meeste toestellen gelden de zelfde handelingen:

Haal de spanning van het toestel door de stekker uit het stopcontact te trekken.

Trek de vervuilde filters uit het toestel (let op hoe deze geplaatst zijn)

Plaatst de nieuwe filters op de zelfde wijze weer terug in het toestel

Steek de stekker in het stopcontact en de wtw-unit start automatisch met het opstart programma of volg de aanwijzingen op de display.

Reinigen

Het onderhoud is van essentieel belang is voor alle HVAC (Heating, Ventilation and Airconditioning) systemen. Met onze reinigings- en beschermingsmiddel kunt u dit onderhoud op een veilige en milieuvriendelijke manier uitvoeren en bespaart u op de onderhoudskosten.

Een wtw-unit moet gemiddeld om de drie jaar en de ventilatie kanalen om de de acht jaar gereinigd worden.

Protec spray – Green XL – 200ml.   –  PROBIOTISCHE PROTECTIE

Voor een perfecte bescherming tussen de onderhoudsbeurten door.

Deze spray is perfect te gebruiken voor o.a. cassette units maar ook voor op de filters van WTW of Airco.

Kenmerken:

 • Onderhouds- en beschermende spray met biologische beschermer op basis van probiotica
 • Krachtig beschermend reinigingsmiddel met langdurig effect
 • Droogt streepvrij en laat gezonde microflora achter
 • Verwijdert vuil doeltreffend zonder het oppervlak te beschadigen
 • Verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis
 • NIET naspoelen met water ! Laat een frisse geur na

FOAM CLEAN  – Green XL – 500ml   –  PROBIOTICHE REINIGER (voor binnen)

• Krachtig schuimend • Produceert een gezond milieu • Biologische afbreekbaar

Krachtige probiotische foam cleaner met microscopische diepe reiniging technologie die reinigt en ontvet met een langdurig effect. Een niet-agressieve biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel die veilig te gebruiken is op alle oppervlakken en bevordert een gezond binnenmilieu.

Waar wordt Green XL Foam Clean gebruikt?

Green XL Foam Clean kan gebruikt worden om verschillende oppervlakten schoon te maken. Zoals de warmtewisselaar en de binnenkant van uw WTW-Unit. Daarnaast kunt u het ook veilig gebruiken om de binnen unit van uw airconditioning te reinigen. 

PROTEC GEL- Green XL – 500ml  –  PROBIOTISCHE PROTECTIE

Krachtig beschermer – Bevorderd een gezond Milieu – Langdurige werking -Laat een heerlijk luchtje achter

Kenmerken:

 • Onderhouds- en beschermende gel met biologische beschermer op basis van probiotica
 • Krachtig beschermend reinigingsmiddel met langdurig effect
 • Droogt streepvrij en laat gezonde microflora achter
 • Verwijdert vuil doeltreffend zonder het oppervlak te beschadigen
 • Verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis
 • NIET naspoelen met water ! Laat een frisse geur na

Wat is probiotica

Met dit reinigings- en beschermingsmiddel van Green XL kunt u onderhoud van alle HVAC systemen op een veilige en milieuvriendelijke manier uitvoeren. Probiotica is een samengesteld biologisch product dat detergenten, enzymen en probiotica bevat. Dit product reinigt het “oppervlak” 0en neutraliseert alle geurtjes en vermindert zo op effectieve wijze het risico op schadelijke schimmels en allergenen. Dit reinigingsmiddel werkt daardoor beter dan de conventionele chemische producten en biologische reinigingsmiddelen. Green XL reinigers bevatten een concentraat van gunstige bacteriën die een reinigend effect hebben en het risico op ziektekiemen in uw aircosysteem verminderen.

FILTERDOEK

Filterdoek is leverbaar van G2 ISO Coarse 50%  tot  M6 ISO ePM10  70%  (zie hiervoor bij filternormen) in iedere gewenste afmeting in het bereik van 2 x 20 meter.

Het meest toegepaste filterdoek is synthetisch filterdoek. Dit filtermateriaal wordt vaak toegepast als voorfilter in verfspuiterijen, geforceerde luchtconvectoren, raam ventilatiekasten, kleine airconditioners. ventilatiesystemen en voor wtw-units en fancoil-units.

De aanzuigzijde is pluizig en de schone luchtzijde glad, de schone luchtzijde is ook vaak voorzien van een opdruk. Bij blauw/wit filterdoek is de witte zijde de schone lucht zijde.

Paintstop 

wordt met name gebruikt in spuiterijen voor het afvangen van droge of natte lakdelen uit de afgevoerde luchtstroom.

Het succesvolle geheim van deze verfnevelfilter zijn de fijn gesponnen glasdraden, progressief opgebouwd met een grote veerkracht. Deze Paintstop verfnevelfilter voldoet aan alle kwaliteitsvoorzieningen en is volledig in overeenstemming met de geldende milieutechnische normen. Hierbij is de witte zijde de schone luchtzijde

PPI filterdoek

is een geschuimd kunststof filtermedium met een open celstructuur dat enigszins reinigbaar is en wordt vaak toegepast voor situaties waar grove stofdelen uit de luchtstroom verwijderd dienen te worden. In airconditioningsystemen, stofzuigers, luchtfiltering ten behoeve van auto’s en motoren, afzuiging van machines. Door het 3D effect kunnen deze aan beide zijde de luchtstroom aan.

Raamventilatie filters

HQ-ventifilters is een geschuimd kunststof filtermedium en kan  door het 3D effect aan beide zijde de luchtstroom aan.

Actief koolstof mat

Dit is een met koolstof geïmpregneerd filterschuim en kan aan beide zijde de luchtstroom aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *